Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen zo, januari 21, 2018 21:15:01

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK


Aan. Uit. Terug aan? Een modern huwelijk?

Auteur:

Ingmar Bergman

Regisseur:

Jo Matthijs

Het verhaal

Citaat: “Jij hebt je grootheid ontdekt, ik mijn kleinheid”

Regisseur en auteur Ingmar Bergman hield in de Jaren ’70 van de vorige eeuw miljoenen Zweden aan de beeldbuis gekluisterd met zijn zesdelige televisieserie waarin we een koppel, Johan en Marianne, volgen doorheen hun huwelijk en relatie met bijhorende crisis.

De cineast bewerkte zijn succesnummer later tot een toneelstuk.

Ook in het toneelstuk volgen we Johan en Marianne. Beiden dertigers. Hij is professor, zij advocaat. Samen hebben ze twee schattige dochtertjes en hun leven lijkt perfect te zijn. Samen bieden ze het hoofd aan alle sleur en vanzelfsprekendheden en ze verkondigen overal – tot in een vrouwenmagazine toe – wat een goed huwelijk ze hebben.

Wanneer echter uitkomt dat Johan al maandenlang een affaire heeft met de veel jongere Paula, secretaresse, wordt pas duidelijk hoezeer ze zichzelf en elkaar hebben voorgelogen. Marianne breekt wanneer blijkt dat familie en vrienden al lang op de hoogte waren van de affaire, maar het voor haar verborgen hebben gehouden.

Een half jaar later ontmoeten Johan en Marianne elkaar opnieuw, om de scheiding te formaliseren. Marianne blijkt zich herpakt te hebben, maar Johan is stilaan naar een dieptepunt aan het afzakken. Beiden moeten ze door hun diepste dal in de hoop aan het einde ervan een nieuw hoogtepunt te vinden. In hun zoektocht komen ze elkaar en zichzelf keer op keer tegen tot uiteindelijk blijkt dat ondanks dat ze niet met elkaar kunnen, ze ook niet zonder elkaar willen leven.

De scherpe, gevatte dialogen tussen Johan en Marianne dringen door tot in het diepst van de ziel van de toeschouwer. Hun rauwe emotie laat niemand koud. De op het absurde afstevende realiteit stemt tot nadenken, maar maakt de voorstelling ook meteen lichter. Net als Marianne kan je soms niet anders dan lachen met de situatie.

Voor het schrijven van “Scènes uit een huwelijk” kon de auteur putten uit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijf opeenvolgende echtgenotes. Genoeg ervaring dus om een schrijnend, pakkend, bij wijlen zo realistisch dat het grappig wordt, stuk te kunnen schrijven!

De acteurs

Frank De Beule, Tine Wijnants, Elisabeth Oyen, David Willems, Yannick Matthys, Marieke Jennes, Leen De Vreese en Ielke Quintens.

Speeldata:

Vrijdag 20 april 2018 om 20u

Zaterdag 21 april 2018 om 15u en om 20u

Locatie:

C.C. Wagehuys Leuven

Brusselsestraat 63

3000 Leuven

Reservatie:

http://www.dijlezonen.be/reservatie_2004.html

e-mail: info@dijlezonen.be

www.dijlezonen.be  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post658

HET MISVERSTANDT.

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen vr, januari 19, 2018 00:25:40

Wij stellen u met veel plezier onze jeugdproductie van het seizoen 2017-2018 voor:

HET MISVERSTANDT.

Een familievoorstelling (8+) door Peer Wittenbols in een regie van Aline Nuyens en met regieassistentie van Carine Verheyden.

Het stuk

Circuskind Helmut woont in een koepeltentje, bovenop het dak van de caravan van zijn vader en stiefmoeder. ’ s Nachts praat hij vanop dat dak met zijn overleden moeder, die in de hemel is: “Mama, kunt u mij horen?!” De circusmoeder viel uit de trapeze, en sindsdien probeert Helmut op een of andere manier weer gelukkig te worden. Samen met The Flying Devils – een familie van corpulente acrobaten – staat hij weer klaar voor een nieuw trapezenummer. Deze keer gaat het hem lukken, toch? Buikspreekpop HankyPanky begint zich wat zorgen te maken om de buikpijn van zijn baasje. En de keurige tafelgast wil een simpel bordje soep, maar zal het moeten stellen met een eindeloze serenade van enthousiast zingende obers.

Spel: Kobe Vos, Lander Verschaeren, Fien Vandersteene, Lander Vos, Lars Van Dessel, Minte Janssen, Justine De Ceuster, Luque Everaerts, Lien De Haes, Silke Daemen, Daphne Van Dromme, Hanne Vanderlinden, Gert Aerssens, Arne Verschaeren en Tinne Henderickx

Speeldata:

Vrijdagen: 23 februari / 2, 9, 16 maart 2018

Zaterdagen: 17, 24 februari / 3, 10, 17 maart 2018

Zondag: 25 februari / 4, 11 maart 2018

Vrijdag: aanvang 20u30 - Zaterdag en zondag: aanvang om 14u30

Reserveren vanaf maandag 29 januari op reservatie.garageteater.be

Tot binnenkort in ons theater!

www.garageteater.be  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post657

THEE MET HONING OF MET CITROEN?

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen do, januari 18, 2018 10:57:07


Speelt:

THEE MET HONING OF MET CITROEN?

Van Danielle Navarro-Haudecoeur en Patrick Haudecoeur

“Thé à la menthe ou t’es citron?’ is een Frans stuk, dat in 2011 de Molière-prijs ontving voor beste komedie. Sindsdien staat het onafgebroken in Parijs op de planken en werd het bedolven met laaiende recensies in de Franse pers.

Voor wie houdt van een avondje puur amusement en ongedwongen lachen is dit een absolute aanrader.

Regie: Mieke De Nijs

Regie-coaching: David Davidse

Acteurs

Agnes Van Damme, Tine Michem, Vincent Rondas, Nadine Orbie, Anne-Lise De Boose, Luk Grootaert, Yves Robeyst, Tassadit Lakrib

Het stuk

Toneelgezelschap “Vreugd in Deugd” repeteert aan een nieuwe komedie.

Een bedrogen echtgenoot, een minnaar in de kast en ontelbare persoonsverwisselingen: alles is aanwezig om er een top-stuk van te maken. Ware het niet dat we enkele dagen voor de première zijn en er nog niets klaar is!

De decorploeg blijft ijzig kalm (té kalm!), de kleedster weet niet meer waar haar hoofd staat en de regisseuse, Clara, loopt te stressen en ziet de tijd onverbiddelijk doortikken.

Onder de acteurs is het sfeertje gespannen. De hoofdrolspeelster, Sofie, een gevallen diva die nergens meer gevraagd wordt, staat op de rand van een zenuwinzinking door de schuld van haar tegenspeler, Julien, de broer van de producent. Onhandig, verlegen en naïef als hij is, zet hij zijn eerste stappen op het toneel tot grote ergernis van iedereen rond hem! De avond van de première breekt aan… Wat zal het worden?

Wanneer

Op 26 en 27 mei en 1 en 2 juni 2018

Waar:

In de polyvalente zaal De Zulle te Wondelgem

Reservatie:

Info en reservaties via onze website www.koercircuit.be of telefonisch 0486.83.61.91 (Johan Grootaert)

Logistiek:

Annemie Cleemput, Mieke De Nijs, Johan Grootaert, Alex De Boevé  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post656

De mannen

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen do, januari 18, 2018 08:40:51

Kriskras Meise

Speelt voor u

DE MANNEN

Een komedie van Jo Van Damme

In een regie van Philippe Nys

Een avondje gieren terwijl u aan tafeltje geniet van iets lekkers.

Een weerzien met de broers Tony en Franky Vanneste die onze trouwe fans nog wel kennen uit ‘De Jongens’ dat we in 2013 voor u brachten in ’t Moment. Vijf jaar later laten we u ook kennis maken met hun vader, de beruchte Rudy Drievingers. Rudy komt orde op zaken stellen omdat zijn zoons het niet te nauw namen met ‘de ambachtelijke criminaliteit’

Data

Vr. 16-03 20u

Za. 17-03 20u

Zo. 18-03 18u

Vr. 23/03 20u

Za. 24-03 20u

Locatie

De Linde (in Rode/Eversem)

Potaardestraat 3

1860 Meise

Reservaties

reservatie@kriskrasmeise.be

Telefonisch: 0478/028.360

(dagelijks tussen 10-12u & 17-19u reservatie 5 dagen geldig en definitief na betaling)  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post655

DE TANTE VAN CHARLIE

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen ma, januari 15, 2018 21:17:03

DE TANTE VAN CHARLIE

Een komedie van Brandon Thomas

De swinging 30's

Voor de tweede keer dit seizoen gaat Klakkeboem ‘back in time’. Deze keer gaan we naar de swinging 30’s met De tante van Charlie.

De twee boezemvrienden Frank en Charlie zijn tijdens een feestje verliefd geworden op de twee beeldschone zusjes Eline en Céline, de dochters van Graaf Verspecht. De Graaf houdt er echter niet van dat zijn dochters zich ophouden met jonge kerels en hij eist dat er altijd een oudere gezelschapsdame aanwezig is als de jongens hun liefjes willen ontmoeten. Een streep door de rekening van Frank en Charlie maar als ze plots een telegram krijgen dat de tante van Charlie, de steenrijke Donna Lucia D’Alvadorez, op bezoek komt vanuit Brazilië, lijkt het probleem opgelost en ze maken een afspraak om de meisjes te ontmoeten. Helaas volgt er wat later een tweede telegram met het slechte nieuws dat Donna Lucia opgehouden werd en een paar dagen later komt. Radeloos gaan de jongens op zoek naar een nieuwe gezelschapsdame. Maar wat doe je als er geen enkele vrouw te vinden is en de meisjes ieder moment aan de deur kunnen staan?

Regie:

Pedro Lema

Spel:

Hilde Bouckenooghe, Mieke Debue, Johan Depaepe, Kim Goussaert, Jona Libeert, Frederik Vanhonacker, Julie Van Honacker, Dennie Vancauwenberghe, Paul Verschuere & Tim Verthé

Speeldata:

Zaterdag 10, zondag 11 en maandag 12, woensdag 14, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari 2017. De voorstellingen starten telkens om 20u00, behalve op zondag. Dan gaat de voorstelling van start om 18u30.

Waar?

Parochiaal Centrum, Orveiestraat te Zwevegem-Knokke

Inkom:

€ 9,00 - Studenten en kinderen: € 5,00

Reserveren:

www.klakkeboem.be

of bij Velghe-Soenens: 0497/47 38 28, elke werkdag van 18u00 tot 20u00, vanaf maandag 15 januari 2017  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post651

Boem! Wakadoem

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen ma, januari 15, 2018 14:31:45

Vzw. DE SINFRA’s

Stelt voor

Boem! Wakadoem

Over identiteit, rassendiscriminatie, samenwerken, vriendschap en verslaving.

Regie: Ronny Waterschoot

Auteur: Mieke Verbelen

Droebels werken hard onder koning Droes. Drenkel, de Droebel drinkt Droebelwijn. Drees, De Droebel denkt dat Drenkel Ozim is

Ozims werken niet, zijn liever lui dan moe. Drenkel tijfelt, misschien is hij toch Ozim? Drenkel gaat dan maar op zoek naar de Ozims.

Hadowaka woont aan de rand van Hakadoem. Haha en Wawa zijn haar kwelduivels.

Zij kweken een verslavende plant, Hadima.

Kom gewoon kijken om het te begrijpen!

Wanneer:

16, 17, 23 en 24 februari 2018 om 20u15

18, 25 februari om 15u00

Waar:

Cultuurcentrum Torenzaal

Torenstraat 1

9160 Lokeren

Tickets:

Volwassenen €10

Kinderen -12 – leden opendoek €7

Senioren 60+ €7

Tickets.sinfrakidz@gmail.com

Gilbert De Coninck

09/349 09 17

0496 79 16 98

Cultureel Centrum Lokeren

09 340 50 56

www.sinfrakidz.be

www.lokeren.be/cultuur

  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post650

DOODSWRAAK.

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen ma, januari 15, 2018 12:28:23

DOODSWRAAK.

Beschrijving

David, een man met een erg duister verleden, wil niets liever dan een volledig nieuw leven beginnen met zijn jeugdvriendin Emma. Zij weet echter niets af van zijn diepste geheimen. ‘Doodswraak’ is een tocht door het brein van een tweevoudige moordenaar, die tweemaal werd vrijgesproken. De enige manier om recht te laten geschieden is door de schuldige beide moorden te doen bekennen.

Auteur

Ron Aldridge

Regie

Erik Luyten

Regie-Assistent

Roger Leys

Acteurs

Timothy Theys, Sarah Neukermans, Linde Jaspers, Luc Verreet

VOORSTELLINGEN

Zaterdag 10 maart 2018

Vrijdag 16 maart 2018

Zaterdag 17 maart 2018

Zondag 18 maart 2018

Donderdag 22 maart 2018

Vrijdag 23 maart 2018

Zaterdag 24 maart 2018

Reserveren:

TDM De moedertaal  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post649

Cursusreeks

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen zo, januari 07, 2018 13:56:28

Cursusreeks

Een reeks verspreid over vier zondagochtenden in het vroege voorjaar in Leuven. Op een goed bereikbare locatie dichtbij het station creëren we telkens een deugddoende ‘halte’ midden in het dagelijkse leven.

Wanneer: 28 januari, 4, 25 februari, 4 maart 2018, telkens van 10u00 tot 13u00

Waar: Zaal Dramai – Opvoedingstraat 19, 3010 Kessel-Lo

Prijs: particulieren : € 195 incl btw – zelfstandigen/bedrijven: € 295 excl btw

Inschrijvenvia dit formulier  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post648
Volgende »