Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

Peter Kremel

Kremel PeterGeplaatst door Oberon I van Mechelen di, februari 18, 2014 15:16:22Titel: HETE KUSSEN UIT… LOURDES.

Auteur: PETER KREMEL

Genre: BLIJSPEL

Thema: BOONTJE KOMT OM ZIJN LOONTJE

Originele bezetting: 4 dames 4 heren

Duur: avondvullend

Korte inhoud:

Germaine heeft alle geluk van de wereld. Ze won op haar oude dag de super lotto, is net getrouwd met de veel jongere Jacky en is nu met hem op huwelijksreis. Ze zijn echter niet alleen. Haar twee zusters Rosette en Maria en partners alsook hun nichtje Tinneke zijn door de kersverse man van Germaine uitgenodigd om mee op verrassingshuwelijksreis te gaan. De zussen gingen ervan uit dat deze reis hen naar Lourdes zou brengen maar ze blijken nu, zeer tegen hun zin, in de brousse van Colombia in Zuid-Amerika te zijn aanbeland. De frustraties lopen dan ook hoog op. Iedereen vraagt zich af waarom ze daar in Godsnaam zijn terecht gekomen, behalve Jacky. Deze geniepigaard weet zeer goed waarom en blijkt niet zo’n propere bedoelingen te hebben, noch met zijn kersverse vrouw, noch met de familieleden. Het hoe en waarom van dit alles en of het verhaal een goede afloop kent voor de familie en voor Jacky verneemt u in het leuke blijspel ‘Hete kussen uit Lourdes.’

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: TONEELFONDS JANSSENS

Adres auteur: www.kremel.be

GASTHUISSTRAAT 9K

2440 GEEL

------------------------------------------------------------------------------------
Titel: AARDBEI OF CHOCOLA?

Auteur: Peter Kremel

Genre: Komedie

Thema: De wet van Murphy in het kwadraat.

Originele bezetting: 6d - 6h

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

Je bent jong, verliefd, je smacht ernaar om voor de eerste maal die wonderbaarlijke nacht van je leven te beleven. Je wacht ongeduldig op het geschikte moment en dan…… eindelijk is het zover! Die avond, niemand thuis, iedereen weg, het ‘kot’ voor jou alleen. De verwachtingen zijn hoog gespannen en je hormonen beginnen driftig op te spelen. Alles is perfect voorbereid en onder controle, wat zou er dan nog mis kunnen lopen?

Het antwoord vind je in ‘Aardbei of chocola?’ Een blijspel waarin Cupido getart wordt door de Wet van Murphy. Als toeschouwer kan je alleen maar blij zijn dat jou ‘eerste keer’ niet zo chaotisch is verlopen… of was het dat wel misschien? We hopen voor jou in ieder geval van niet!

Een leuke komedie vol misverstanden en plantrekkerij. Een garantie voor een meer dan amusante avond.

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: FILET DE SAX

Auteur: Peter Kremel

Genre: komedie

Thema: Wie laatst lacht…!

Originele bezetting: 3d - 3h

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

René en Germaine zijn een ouder koppel waarvan René sinds enkele jaren op prepensioen is. Hij ligt volledig onder de ‘sloef’ van Germaine. Zo vindt hij elke dag zijn dagtaken met krijt op een groot bord geschreven in de leefkamer. Hij tracht onder zijn taken uit te geraken maar wordt telkens verbaal overdonderd door zijn vrouw waardoor hij steeds weer besluit in zijn slavenrolletje te blijven om zo de kerk in het midden te houden. Op een gegeven dag krijgt Germaine een brief van haar zuster Angèle, die zij jaren niet heeft gezien, met het bericht dat zij met haar nieuwe vriend (ze heeft er ondertussen al verscheidene versleten) op bezoek komt. Paniek alom en zeker wanneer door het laattijdig leveren van de brief het bezoek reeds voor de volgende dag is voorzien. Wanneer inderdaad Angèle en haar nieuwe vriend, een Duitser, de dag daarop aankloppen ontstaan er chaotische misverstanden en hilarische situaties die een amusante apotheose tot gevolg hebben.

Decor : 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

-------------------------------------

Titel: ALLERGIA

Auteur: Peter Kremel

Genre: Drama

Thema: Autisme

Originele bezetting: 2h

Duur: +/- 90 min

Korte inhoud:

Pakkend drama over een intelligente man met autisme die, daar hij vermoed dat zijn vriend een relatie met zijn vrouw heeft, haar uit pure jaloezie maar ongewild vermoord. Deze vriend heeft op zijn beurt een levensbedreigende allergie voor dennenbomen. Omdat de man in zijn zieke geest hij deze vriend als reden voor het sterven van zijn vrouw aanziet zal hij trachten hem eveneens te vermoorden. Tijdens de Kerstperiode kluistert hij hem aan een bed omgeven door een heleboel kerstbomen en wacht af tot hij stikt. Allergia is een innemend, soms grappig, soms aangrijpend, maar steeds boeiend stuk waarbij in het eerste bedrijf de toeschouwer, via monologen, inkijk krijgt in de situatie van de twee heren. In het tweede bedrijf ontspint zich een dialoog waarin de diepe ziel van beide personages langzaam wordt blootgelegd. Uiteindelijk wordt de inhoud van hun gesprekken belangrijker dan het feit of de moord lukt of niet.

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: BEAU

Auteur: Peter Kremel

Genre: Horror/Psychologische thriller

Thema: Psychopaat speelt dodelijk spel met 3 vrouwen.

Originele bezetting: 2h-3d

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

Beau is een psychopaat die er genoegen in schept om jonge vrouwen te ontvoeren, op te sluiten en er gedurende drie dagen een luguber spel op leven en dood mee te spelen. Wat is de achtergrond voor zijn waanzinnige daden? Wat speelt er in het warrige hoofd van de psychopaat? Zijn de slachtoffers opgewassen tegen zijn moorddadige fantasieën? Overleven zij zijn hallucinant spel?

Beau is een meeslepende horrorthriller. Een uitdaging voor elk toneelgezelschap dat eens iets ‘anders’ op de planken durft te brengen. Van de acteurs vergt dit stuk veel inlevingsvermogen, energie, karakter en moed. De toeschouwer daarentegen zal van bij het begin worden meegezogen in de lugubere en beklemmende wereld van deze moorddadige psychopaat. ‘Beau’ is dan ook geen stuk voor ‘watjes’.

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

----------------------------------------

Titel: SCHIP-BREUK

Auteur: PETER KREMEL

Genre: ABSURDE KOMEDIE

Thema: Hoe overleef je een schipbreuk met een zootje ongeregeld?

Originele bezetting: 7 (drie dames, drie heren + 1 bijrol M/V)

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

Wanneer een cocktail van een dom blondje, een bazige vrouw, een man in zijn midlife crisis, een ‘sloef’ en een homo na een schipbreuk op een onbewoond eiland aanspoelen ontstaan relationele spanningen, misverstanden en hilarische situaties. Hoe gaan deze onfortuinlijke Robinsons om met deze nieuwe situatie en vooral hoe gaan ze om met elkaar? Hoe overleven ze? Geraken ze ooit weg van het eiland of wordt het hun graf? Is het eiland werkelijk zo onbewoond als het er uitziet? Of blijkt alles uiteindelijk toch niet zo dramatisch als het lijkt misschien?

Antwoord op al deze vragen krijgt u in deze absurde komedie. Een ‘schipbreuk’ ietwat anders dan alle andere.

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: ANNE-MARIE

Auteur: Peter Kremel

Genre: Realistisch drama

Thema: Het verhaal van een mentaal gehandicapte vrouw die de speelbal wordt van onbezonnenheid en hebzucht.

Originele bezetting: 6d-5h

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

Anne-Marie is het aangrijpende, grotendeels waar gebeurde, verhaal van een veertigjarige vrouw met een mentale achterstand. Een zesjarig kind in het lichaam van een volwassen vrouw die een eigen wereld heeft opgebouwd en hierin leeft en beleeft. Een verhaal waarin bezorgde ouders trachten voor hun enig kind een goede toekomst te verzekeren na hun dood. Een verhaal waarin de drang naar geld en ondoordachte beslissingen leiden tot menselijke drama’s.‘Anne-Marie’ gaat over de onbegrensde ouderliefde voor een mentaal gehandicapt kind, dat uiteindelijk slachtoffer wordt van een wereld die haar niet begrijpt en waar zij als mentaal gehandicapte de speelbal wordt van hebzucht en onbegrip. ‘Anne-Marie’ is een sterke aanklacht tegen onbezonnenheid, nonchalance en misbruik van mensen door mensen voor eigen profijt. Een verhaal dat niemand onberoerd zal laten.

Decor: 2

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: DE PILLENKAST

Auteur: Peter Kremel

Genre: Moderne sprookjeskomedie (Voor grote mensen.)

Thema: Originele en grappige komedie waarin uw dagdagelijkse pillen door acteurs tot leven worden gebracht.

Originele bezetting: 12 H/D + 1 Verteller/ster - Alle rollen kunnen zowel door dames als heren worden gespeeld.

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

Wat zou u denken wanneer de pillen in uw huisapotheek een eigen leven zouden leiden? Of beter: wat zouden de pillen in uw huisapotheek denken van het leven dat u leidt?

Wat zou u zeggen wanneer Dafalgan, Prozac, Imodium, Rilatine, Dulcolax, Touristil en alle andere medicamenten met elkaar zouden kunnen converseren en in uw pillenkast een eigen leefwereld zouden hebben opgebouwd?

U verklaart mij gek en beweert dat dit enkel voor sprookjes is weggelegd? U kan gelijk hebben. Toch zou ik maar opletten wat u in het zicht van uw pillenkast uitspookt, al was het maar om te vermijden dat u hetzelfde lot zou ondergaan als die arme meneer Rozengeur. Zoniet schrijft men misschien ooit over u : ‘Er was eens…!’

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: SWEET, SWEET HOME.

Auteur: PETER KREMEL

Genre : BLIJSPEL

Thema: Modern en grappig Romeo en Julia verhaal dat zich afspeelt in een rusthuis.

Originele bezetting: 13 acteurs waarvan 3H en 10D, overwegend 60 plussers.

Duur: Avondvullend

Korte inhoud:

‘Sweet, sweet home’ is een modern ‘Romeo en Julia’ verhaal dat zich afspeelt in rusthuis Zonnebloem. Hier heerst een diepe ‘vete’ tussen de bewoners,oudjes, van gang A en gang B. Zij gunnen elkaar het licht in de ogen niet en proberen elkaar verbaal maar ook in daden het leven zuur te maken. Te midden van deze herrie bloeit de onmogelijke liefde tussen de oudjes Theo en Julia, hij bewoner van gang A en zij bewoonster van gang B. Uit angst voor mogelijke represailles van de andere bewoners beleven zij hun ontluikende liefde in het grootste geheim. Zal uiteindelijk de liefde hun angst overwinnen of zullen zij, zoals in het echte Romeo en Julia verhaal, samen de dood tegemoet gaan? Op deze en vele andere vragen krijgt u een antwoord in het superleuke blijspel ‘Sweet, sweet home’.

Decor: 1

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens

Adres Auteur: www.kremel.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Titel: CASABLANCA

Auteur: PETER KREMEL

Genre: MONOLOOG

Thema: Fantasy. Monoloog 1ste Laureaat, winnende monoloog, nationale monologenschrijfwedstrijd ingericht door het KVVT – oktober 2008.

Originele bezetting: 1 heer

Duur: Monoloog 25 – 30 minuten

Korte inhoud:

Om ‘Casablanca’ te beschrijven geef ik u de commentaren van de KVVT jury die op zondag 26 oktober 2008, tijdens de prijsuitreiking van de nationale monologenschrijfwedstrijd, ‘Casablanca’ als eerste laureaat verkoos uit de 18, door Vlaamse auteurs, ingezonden werken.

Ik citeer:

‘Casablanca’ is een monoloog die vanuit een toevallige ontmoeting in een bar de vreemdste emoties los maakt. Een machoman ontmoet een schier onbereikbare vrouw. De auteur weet vanuit dit uitgangspunt een echte spanning op te bouwen met een verrassende ontknoping. Het overheersende element in die spanningsopbouw is het schitterend taalgebruik. Een weelde aan woordenschat, een barokke taal, een vloed van neologismen en turbotaal zitten in de tekst vervat. De monoloog is vlot geschreven met zeer groot gevoel voor taalgymnastiek. ‘Casablanca’ is een krachtige monoloog die een eenvoudig gegeven heel hoog optilt. Een sterk staaltje schriftelijke creativiteit.’

Decor: door acteur zelf te bepalen.

Verkrijgbaar bij: Toneelfonds Janssens.

Adres Auteur: www.kremel.be

  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post256