Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen zo, januari 21, 2018 21:15:01

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK


Aan. Uit. Terug aan? Een modern huwelijk?

Auteur:

Ingmar Bergman

Regisseur:

Jo Matthijs

Het verhaal

Citaat: “Jij hebt je grootheid ontdekt, ik mijn kleinheid”

Regisseur en auteur Ingmar Bergman hield in de Jaren ’70 van de vorige eeuw miljoenen Zweden aan de beeldbuis gekluisterd met zijn zesdelige televisieserie waarin we een koppel, Johan en Marianne, volgen doorheen hun huwelijk en relatie met bijhorende crisis.

De cineast bewerkte zijn succesnummer later tot een toneelstuk.

Ook in het toneelstuk volgen we Johan en Marianne. Beiden dertigers. Hij is professor, zij advocaat. Samen hebben ze twee schattige dochtertjes en hun leven lijkt perfect te zijn. Samen bieden ze het hoofd aan alle sleur en vanzelfsprekendheden en ze verkondigen overal – tot in een vrouwenmagazine toe – wat een goed huwelijk ze hebben.

Wanneer echter uitkomt dat Johan al maandenlang een affaire heeft met de veel jongere Paula, secretaresse, wordt pas duidelijk hoezeer ze zichzelf en elkaar hebben voorgelogen. Marianne breekt wanneer blijkt dat familie en vrienden al lang op de hoogte waren van de affaire, maar het voor haar verborgen hebben gehouden.

Een half jaar later ontmoeten Johan en Marianne elkaar opnieuw, om de scheiding te formaliseren. Marianne blijkt zich herpakt te hebben, maar Johan is stilaan naar een dieptepunt aan het afzakken. Beiden moeten ze door hun diepste dal in de hoop aan het einde ervan een nieuw hoogtepunt te vinden. In hun zoektocht komen ze elkaar en zichzelf keer op keer tegen tot uiteindelijk blijkt dat ondanks dat ze niet met elkaar kunnen, ze ook niet zonder elkaar willen leven.

De scherpe, gevatte dialogen tussen Johan en Marianne dringen door tot in het diepst van de ziel van de toeschouwer. Hun rauwe emotie laat niemand koud. De op het absurde afstevende realiteit stemt tot nadenken, maar maakt de voorstelling ook meteen lichter. Net als Marianne kan je soms niet anders dan lachen met de situatie.

Voor het schrijven van “Scènes uit een huwelijk” kon de auteur putten uit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijf opeenvolgende echtgenotes. Genoeg ervaring dus om een schrijnend, pakkend, bij wijlen zo realistisch dat het grappig wordt, stuk te kunnen schrijven!

De acteurs

Frank De Beule, Tine Wijnants, Elisabeth Oyen, David Willems, Yannick Matthys, Marieke Jennes, Leen De Vreese en Ielke Quintens.

Speeldata:

Vrijdag 20 april 2018 om 20u

Zaterdag 21 april 2018 om 15u en om 20u

Locatie:

C.C. Wagehuys Leuven

Brusselsestraat 63

3000 Leuven

Reservatie:

http://www.dijlezonen.be/reservatie_2004.html

e-mail: info@dijlezonen.be

www.dijlezonen.be  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post658

HET MISVERSTANDT.

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen vr, januari 19, 2018 00:25:40

Wij stellen u met veel plezier onze jeugdproductie van het seizoen 2017-2018 voor:

HET MISVERSTANDT.

Een familievoorstelling (8+) door Peer Wittenbols in een regie van Aline Nuyens en met regieassistentie van Carine Verheyden.

Het stuk

Circuskind Helmut woont in een koepeltentje, bovenop het dak van de caravan van zijn vader en stiefmoeder. ’ s Nachts praat hij vanop dat dak met zijn overleden moeder, die in de hemel is: “Mama, kunt u mij horen?!” De circusmoeder viel uit de trapeze, en sindsdien probeert Helmut op een of andere manier weer gelukkig te worden. Samen met The Flying Devils – een familie van corpulente acrobaten – staat hij weer klaar voor een nieuw trapezenummer. Deze keer gaat het hem lukken, toch? Buikspreekpop HankyPanky begint zich wat zorgen te maken om de buikpijn van zijn baasje. En de keurige tafelgast wil een simpel bordje soep, maar zal het moeten stellen met een eindeloze serenade van enthousiast zingende obers.

Spel: Kobe Vos, Lander Verschaeren, Fien Vandersteene, Lander Vos, Lars Van Dessel, Minte Janssen, Justine De Ceuster, Luque Everaerts, Lien De Haes, Silke Daemen, Daphne Van Dromme, Hanne Vanderlinden, Gert Aerssens, Arne Verschaeren en Tinne Henderickx

Speeldata:

Vrijdagen: 23 februari / 2, 9, 16 maart 2018

Zaterdagen: 17, 24 februari / 3, 10, 17 maart 2018

Zondag: 25 februari / 4, 11 maart 2018

Vrijdag: aanvang 20u30 - Zaterdag en zondag: aanvang om 14u30

Reserveren vanaf maandag 29 januari op reservatie.garageteater.be

Tot binnenkort in ons theater!

www.garageteater.be  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post657

THEE MET HONING OF MET CITROEN?

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen do, januari 18, 2018 10:57:07


Speelt:

THEE MET HONING OF MET CITROEN?

Van Danielle Navarro-Haudecoeur en Patrick Haudecoeur

“Thé à la menthe ou t’es citron?’ is een Frans stuk, dat in 2011 de Molière-prijs ontving voor beste komedie. Sindsdien staat het onafgebroken in Parijs op de planken en werd het bedolven met laaiende recensies in de Franse pers.

Voor wie houdt van een avondje puur amusement en ongedwongen lachen is dit een absolute aanrader.

Regie: Mieke De Nijs

Regie-coaching: David Davidse

Acteurs

Agnes Van Damme, Tine Michem, Vincent Rondas, Nadine Orbie, Anne-Lise De Boose, Luk Grootaert, Yves Robeyst, Tassadit Lakrib

Het stuk

Toneelgezelschap “Vreugd in Deugd” repeteert aan een nieuwe komedie.

Een bedrogen echtgenoot, een minnaar in de kast en ontelbare persoonsverwisselingen: alles is aanwezig om er een top-stuk van te maken. Ware het niet dat we enkele dagen voor de première zijn en er nog niets klaar is!

De decorploeg blijft ijzig kalm (té kalm!), de kleedster weet niet meer waar haar hoofd staat en de regisseuse, Clara, loopt te stressen en ziet de tijd onverbiddelijk doortikken.

Onder de acteurs is het sfeertje gespannen. De hoofdrolspeelster, Sofie, een gevallen diva die nergens meer gevraagd wordt, staat op de rand van een zenuwinzinking door de schuld van haar tegenspeler, Julien, de broer van de producent. Onhandig, verlegen en naïef als hij is, zet hij zijn eerste stappen op het toneel tot grote ergernis van iedereen rond hem! De avond van de première breekt aan… Wat zal het worden?

Wanneer

Op 26 en 27 mei en 1 en 2 juni 2018

Waar:

In de polyvalente zaal De Zulle te Wondelgem

Reservatie:

Info en reservaties via onze website www.koercircuit.be of telefonisch 0486.83.61.91 (Johan Grootaert)

Logistiek:

Annemie Cleemput, Mieke De Nijs, Johan Grootaert, Alex De Boevé  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post656

De mannen

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen do, januari 18, 2018 08:40:51

Kriskras Meise

Speelt voor u

DE MANNEN

Een komedie van Jo Van Damme

In een regie van Philippe Nys

Een avondje gieren terwijl u aan tafeltje geniet van iets lekkers.

Een weerzien met de broers Tony en Franky Vanneste die onze trouwe fans nog wel kennen uit ‘De Jongens’ dat we in 2013 voor u brachten in ’t Moment. Vijf jaar later laten we u ook kennis maken met hun vader, de beruchte Rudy Drievingers. Rudy komt orde op zaken stellen omdat zijn zoons het niet te nauw namen met ‘de ambachtelijke criminaliteit’

Data

Vr. 16-03 20u

Za. 17-03 20u

Zo. 18-03 18u

Vr. 23/03 20u

Za. 24-03 20u

Locatie

De Linde (in Rode/Eversem)

Potaardestraat 3

1860 Meise

Reservaties

reservatie@kriskrasmeise.be

Telefonisch: 0478/028.360

(dagelijks tussen 10-12u & 17-19u reservatie 5 dagen geldig en definitief na betaling)  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post655

POETSVROUW

3 M + 2 VGeplaatst door Oberon I van Mechelen wo, januari 17, 2018 12:01:27

POETSVROUW

Auteur: Arthur Verelst

Genre: hedendaags realisme

Bezetting: 3D-2H

Duur: avondvullend

De eenzaamheid en het toeval doen Noël – een gescheiden en flamboyante veertiger(of vijftiger) – belanden in een maalstroom van emoties en conflicten wanneer hij wordt “opgescheept” met een poetsvrouw van Arabische (lees Marokkaanse) origine, Rachida. Door een wederzijds respect ontluikt een vlammende liefde die de slotsom is van dit puur menselijk gebeuren.
Dit stuk is niet autobiografisch maar het scheelt echt niet veel.

  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post654

T is ok voor mémé

5 M + 4 VGeplaatst door Oberon I van Mechelen di, januari 16, 2018 18:02:50

T is ok voor mémé

Een hedendaagse volkse komedie in drie bedrijven

Auteur: Johan Catteeuw

Rolverdeling

5m + 4v

- Vader Karel Selleslaghs

Energieke vijftiger. Zijn levensmotto is “nooit werken in loondienst” en toch goed leven.

Is gespecialiseerd in het profiteren van het systeem, propere oplichting, creatief omgaan met geld verdienen. Voortdurend onrustig zoekend naar nieuwe mogelijkheden in dit verband. Heeft zijn kinderen in dezelfde levensovertuiging opgevoed. Is apetrots als zijn vrouw of kinderen er ook in slagen om “een zaakje te doen”. Is doodsbang om in de gevangenis te belanden.

- Moeder Linda Korenbloem

Heeft dezelfde levensvisie als haar man, maar durft daar zelfs nog iets verder in te gaan.

Ze is minder impulsief en nuchterder dan haar man. Ze kan veel beter inschatten of iets fout gaat lopen of niet.

- Dochter Sharon

Eveneens niet echt werkwillig van aard. Ondergaat alles een beetje. Er wordt haar vooral voorgezegd wat ze moet doen. Neemt niet echt zelf initiatief. Ze verzet zich ook niet echt tegen de wil van vader of moeder

- Zoon Lander

Heeft een master computerwetenschappen. Houdt alle “bezigheden en lopende zaken” van het gezin Selleslagh ‘s bij op computer, wat voor hem vaak een heuse dagtaak is. Hij is het brein van de Selleslagh ‘s.

- Zoon Tommy

Hij is het buitenbeentje. Vader wil hem ook graag als een echte Selleslagh door het leven zien gaan, maar wanneer Tommy Imke leert kennen en er smoorverliefd op wordt, wil hij gaan werken en met haar trouwen, tot groot ongenoegen van vader. Tommy is niet van de snuggerste en heel erg basic.

Wat je ziet is wat je krijgt.

- De deurwaarder

Is gewoon… de deurwaarder

- Wijkagent Robert

Niet zo zelfzeker, wat zweterig, straalt helemaal geen gezag uit, vermijdt het liefst miserie. Administratie en procedures zijn helemaal niet zijn ding. Makkelijk te manipuleren.

- Mémé Irma Vandewaetere

Kranige oude tante, mémé van Imke, die gaandeweg de hele zaak naar haar hand weet te zetten. Heeft iedereen door en slaagt er in om op een slinkse manier de boel te dirigeren.

- Eddy the butcher

Schroothandelaar. Ruwe bolster met blanke pit. Zit er heel erg gevaarlijk uit. Is dat ook wanneer hij zich bedreigd of bedrogen voelt, maar meent het eigenlijk wel goed. Opgegroeid in bordeel.

- Imke

Kleindochter van mémé. Studeert rechten en is smoorverliefd op tommy.

Décor

Midden achter: opening naar gang/ voordeur (voordeur is niet zichtbaar) en rechts trap naar boven

Naast midden achter: venster met doorkijk naar buiten

Links achter: deur naar keuken

Korte inhoud 

Karel Selleslaghs, zijn vrouw Linda korenbloem en de kinderen Tommy, Lander en Sharon zijn geen doorsnee gezin. Ze zijn gespecialiseerd in het niet-werken en toch goed leven. Ze hebben er hun beroep van gemaakt om van “de systemen” te profiteren. Domiciliefraude, oplichting van verzekeringen en overheidsinstanties zijn hun geliefde dagelijkse bezigheden. De erecode in dit gezin is “nooit ofte nimmer arbeid in loondienst”.

Er wordt bij de Selleslagh ‘s al lang niet meer verschrikt opgekeken als de deurwaarder weer eens voor de deur staat. Ze slagen er ook altijd in om de schuldenberg niet onoverkomelijk groot te laten worden en de meest precaire schulden op het allerlaatste moment toch te vereffenen. Al heel vaak deed de deurwaarder een boedelbeschrijving, nog nooit kwam het tot een inbeslagname. Altijd net op tijd werd er betaald. Karel is er als de dood voor dat hij of iemand van zijn gezin in de cel zou belanden, dat mag en kan niet met een Selleslagh. De gevangenis is voor de echte criminelen.

De Selleslagh ‘s kopen ook niets definitief. Hebben ze iets nodig, dan bestellen ze het, gebruiken het zolang als nodig en sturen het dan terug. Gebruiksvoorwerpen, elektrische toestellen, kledij, computers, zelfs salon , tafels en stoelen, alles ten huize Selleslagh ‘s wordt “gebruikt” zolang de proefperiode of de bedenktijd, voorzien door de verkoper of winkelketen of webwinkel loopt.

Lander, die een masterdiploma computerwetenschappen heeft, houdt de hele handel en wandel van het gezin bij op de computer, haast een voltijdse dagtaak.

Er is nu opnieuw een geldelijk probleem. Ze zijn net uit hun vorige huis gezet, het niet betalen van de huur en ook een paar andere “voorvalletjes” zorgen er nu voor dat de deurwaarder opnieuw gaat langskomen met een openstaande rekening van zo’n kleine 2500 euro. Ook heeft vader nog een openstaande factuur van 2500 euro voor niet betaalde parkeerboetes.

Maar vader ziet het wel zitten. Hij heeft net een zaakje gedaan waarbij hij ene Eddy the butcher onder een valse identiteit 5000 euro lichter heeft kunnen maken. Met die 5000 wil hij alle schulden betalen en is alles weer ok. Moeder mag gerust zijn , die Eddy the butcher zal hem nooit vinden.

Vader en

Llander hebben ook een lucratieve nieuwe bezigheid voor Sharon bedacht. Ze kan veel geld gaan verdienen op korte tijd, zonder daar echt veel voor te moeten doen.

Er is echter een groot ethisch probleem gerezen. Zoon tommy wil plots gaan werken! Hij heeft Imke leren kennen, een meisje waar hij smoorverliefd op is, en waarmee hij zo vlug mogelijk wil trouwen en daarom wil hij gaan werken.

Dat mag niet gebeuren. De deurwaarder komt langs en plots blijkt dat de schuldenberg veel groter is dan gedacht. Vader besluit voor één keer een overvalletje dat hij eerder ziet als een “renteloze lening” te gaan doen in de kruidenierswinkel om de hoek, uitgebaat door het oude vrouwtje Irma Vandewaetere. Hij sleept Tommy mee in zijn snode plan, dat echter niet echt goed afloopt. Ze zijn verplicht om de oude vrouw mee naar hun huis te nemen. En wat nu?

Zullen ze zich uiteindelijk verplicht zien om irma uit de weg te ruimen? Hoe integer beweegt de wat sullige wijkagent Robert zich doorheen dit geheel. Komt Eddy the butcher uiteindelijk toch nog op de proppen? Gaat tommy dan toch werken en trouwt hij met Imke?  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post653

ALLEEN IS MAAR ALLEEN

4 M + 4 VGeplaatst door Oberon I van Mechelen di, januari 16, 2018 16:32:27

ALLEEN IS MAAR ALLEEN

Komedie in drie bedrijven met trillende ondertoon

Auteur:

JOHAN CATTEEUW

Personages: 4m 4v

Leeftijden van de personages zijn in dit stuk niet zo belangrijk.

- Redgy (wat simpele vrachtwagenchauffeur/ brute kracht/ klein hartje)

- Sabine (werkt als vrouw-van-alles op de kinderboerderij/ ook niet zo bijster snugger/onzeker)

- Noel (voorzitter van de club voor alleenstaanden/ van het nerveuze type/ wil alles correct)

- Anita (ex van Noel, komt na 5 jaar plots weer in zijn leven opdagen/ assertieve tuttebel met weinig scrupules)

- Jean-Guy (werkloze uit overtuiging/ cynische luiaard/ helemaal niet zo dom als hij zich voordoet)

- Vincent (veearts die altijd zonder geld zit..)

- Eveline (caissière in een grootwarenhuis/ zorgt voor haar inwonende, licht dementerende, moeder)

- Claudia (manwijf/ lesbienne?/ bijt van zich af/ stoicijns/ harde tante als het moet)

Décor

Vooraan rechts: zithoek

Midden rechts: deur naar biljartzaal

Achter rechts: deur naar toiletten

Midden achter: tapkast

Achter links: inkomdeur club

Midden-voor links: deur naar veranda/ terras

Het verhaal

Noel runt een club voor alleenstaanden. Hij organiseert er allerlei activiteiten voor de leden, die allemaal alleenstaand zijn. De regel binnen de club is duidelijk. Enkel mensen die geen vaste relatie hebben, mogen lid zijn. Van zodra iemand een relatie aangaat, kan hij niet meer naar de club komen.

Er zijn naast voorzitter Noel nog zes vaste leden. De vrij seksistische en boertige veearts Vincent, die het breed laat hangen en altijd zonder centen zit. De niet zo snuggere vrachtwagenchauffeur Redgy en de al evenmin hoogbegaafde Sabine, die als manusje-van-alles in de kinderboerderij werkt.

De cynische beroepsdopper Jean-Guy die een vrij zwaar verleden van drugs en zo achter zich aan sleurt. Het manwijf Claudia, dat zich in de mannenwereld perfect staande weet te houden als

district manager in een keten van interim-bureaus, en de wat hulpeloze Eveline, die als kassabediende werkt in een warenhuis en haar pre-dementerende moeder bij haar in huis heeft wonen. Het verhaal begint waar de niet-op-haar-mond-gevallen, frivole, knappe Anita in de club opduikt. Zij is blijkbaar de ex van Noël. Hij is 5 jaar geleden van haar gescheiden, nadat zij hem geruïneerd had. Anita verbraste al zijn centen op dure reizen, bedroog hem met tientallen andere mannen. Nu staat ze weer voor hem en wil ze lid worden van zijn club. Of heeft ze andere bedoelingen? Wil ze geld van hem? Komt ze rekeningen vereffenen? Noel is helemaal niet opgezet met haar komst. De andere leden vinden haar echter wel een leuke aanwinst voor de club, en , ze is alleenstaand, dus, waarom kan ze geen lid worden? Wordt ze lid van de club, of haalt Noel zijn slag thuis?  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post652

DE TANTE VAN CHARLIE

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen ma, januari 15, 2018 21:17:03

DE TANTE VAN CHARLIE

Een komedie van Brandon Thomas

De swinging 30's

Voor de tweede keer dit seizoen gaat Klakkeboem ‘back in time’. Deze keer gaan we naar de swinging 30’s met De tante van Charlie.

De twee boezemvrienden Frank en Charlie zijn tijdens een feestje verliefd geworden op de twee beeldschone zusjes Eline en Céline, de dochters van Graaf Verspecht. De Graaf houdt er echter niet van dat zijn dochters zich ophouden met jonge kerels en hij eist dat er altijd een oudere gezelschapsdame aanwezig is als de jongens hun liefjes willen ontmoeten. Een streep door de rekening van Frank en Charlie maar als ze plots een telegram krijgen dat de tante van Charlie, de steenrijke Donna Lucia D’Alvadorez, op bezoek komt vanuit Brazilië, lijkt het probleem opgelost en ze maken een afspraak om de meisjes te ontmoeten. Helaas volgt er wat later een tweede telegram met het slechte nieuws dat Donna Lucia opgehouden werd en een paar dagen later komt. Radeloos gaan de jongens op zoek naar een nieuwe gezelschapsdame. Maar wat doe je als er geen enkele vrouw te vinden is en de meisjes ieder moment aan de deur kunnen staan?

Regie:

Pedro Lema

Spel:

Hilde Bouckenooghe, Mieke Debue, Johan Depaepe, Kim Goussaert, Jona Libeert, Frederik Vanhonacker, Julie Van Honacker, Dennie Vancauwenberghe, Paul Verschuere & Tim Verthé

Speeldata:

Zaterdag 10, zondag 11 en maandag 12, woensdag 14, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari 2017. De voorstellingen starten telkens om 20u00, behalve op zondag. Dan gaat de voorstelling van start om 18u30.

Waar?

Parochiaal Centrum, Orveiestraat te Zwevegem-Knokke

Inkom:

€ 9,00 - Studenten en kinderen: € 5,00

Reserveren:

www.klakkeboem.be

of bij Velghe-Soenens: 0497/47 38 28, elke werkdag van 18u00 tot 20u00, vanaf maandag 15 januari 2017  • Reacties(0)//blog.amateurtoneel.be/#post651
Volgende »