Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

VOORUIT MET DE TIJD!

4 M + 4 VGeplaatst door Goovaerts Raymond vr, mei 06, 2016 15:14:17

VOORUIT MET DE TIJD!

blijspel in drie bedrijven

voor 4m en 4v

Verder zijn er nog een holbewoner, Napoleon Bonaparte en Jezus Christus, die zichzelf spelen. (halfgrote rollen) Alsook drie blonde kindjes die helemaal op het eind (kort) figureren).

Johan Catteeuw

Bovekerkestraat 28

8680 Koekelare

Tel en fax: 051/581294

gsm: 0477/535026

Email: jocat@skynet.be

De spelers

Sonia

vrouw des huizes , veertiger, werkt als verpleegster in het psychiatrisch ziekenhuis in het dorp. Is de regulator in huis. Wil vooruit, niet echt opgezet met de burn-out van haar man, de gokverslaving van haar inwonende vader, de hoogbegaafdheid van haar zoon. Wil het liefst een “gewoon” leven.

Stanny

man des huizes, veertiger, zit vervroegd gepensioneerd thuis met een burn-out en constante hoge bloeddruk, of is het witte-schorten-bloeddruk. Hij is constant met zijn bloeddruk bezig. Trekt zich op dit ogenblik van niet veel andere dingen iets aan. Laat iedereen maar doen. Zijn probleem is nu probleem nummer 1.

Pieter-jan

zoon des huizes, twintiger, is hoogbegaafde nerd, uitvinder. Een alledaagse job zal nooit aan hem besteed zijn. Grondstroom bij Pieter-jan is “de verwondering” om de wetenschap, de natuur, het functioneren der dingen. Pieter-jan leeft in zijn eigen wereld. Heeft in huis zijn eigen kamer met opschrift “genie aan het werk”. Is met iets “groots” bezig.

Lucien

de inwonende vader, zestiger, van Sonia. Is heel zijn leven ambtenaar geweest bij de spoorwegen. Heeft het altijd kalmaan gedaan. Na de dood van zijn vrouw is hij beginnen gokken. Op een paar jaar tijd is zijn hele bezit erdoor gejaagd. Huis moeten verkopen en nu woont hij in bij Sonia en Stanny. Hij moet van hen ontwennen. Heeft een maand huisarrest. Heeft nog een openstaande schuld van € 5000 bij Stanny en Sonia,die hij zo vlug mogelijk moet vereffenen. Lucien vindt niets erg. Alles komt altijd goed.

Stephanie

het blonde lief van Pieter-jan. Twintiger. Ze staan op trouwen. Of beter, Pieter-jan heeft haar beloofd om te trouwen, op een fuif laatstleden, maar hij is daar verder niet mee bezig. Stephanie wel. Ze trekt constant op met pastoor Nico, die nog maar pas afgestudeerd is aan het seminarie, en aangesteld als pastoor in het dorp. Zij, haar moeder Tania en de pastoor, willen “den trouw” zo vlug mogelijk regelen, maar Pieter-jan glipt telkens als een paling weg, wanneer er knopen doorgehakt moeten worden. Hij wil wel met haar trouwen , maar heeft voorlopig de tijd niet om een en ander te helpen regelen. Stephanie is niet van de slimste.

tania

De blonde moeder van Stephanie. Zij trekt de hele tijd met haar dochter en de pastoor op om den trouw te regelen. Net als haar dochter is ook zij niet van de slimste. Ze probeert de boel wel wat te activeren , te forceren. Pieter Jan vindt ze wel een goede partij voor haar dochter, maar er komt geen schot in de zaak.

Pastoor (Nico) Deroo

Twintiger. Is pas afgestudeerd aan het klein seminarie. Maakt geen al te zelfzekere indruk. Staat wel open voor alle vragen. Wil graag alles goed doen. Is constant op pad met Stephanie en Tania voor het regelen van den trouw.

Yvonne

Zestiger. Woont al heel haar leven alleen. Gepensioneerd. Is “thuis” ten huize Stanny en Sonia. Ze valt vaak zomaar binnen, om de was te komen ophangen, om de kat buiten te laten, ….Ze springt wat bij , wanneer nodig, in het huishouden, doordat Sonia nog voltijds werkt in het psychiatrisch ziekenhuis en Stanny weinig actie onderneemt op huishoudelijk vlak. Ook Pieter-jan en opa trekken zich van de dagdaglijkse dingen niets aan. Yvonne is een echt verenigingsmens met één groot gebrek. Ze kan niet zwijgen. Ze is de “gazet” van het dorp.

(Verder zijn er nog een holbewoner, Napoleon Bonaparte en Jezus Christus, die zichzelf spelen. (halfgrote rollen) Alsook drie blonde kindjes die helemaal op het eind (kort) figureren).

Het décor

links centraal: salon met salontafel.

rechts centraal: eettafel met stoelen

links midden deur naar buro/labo Pieter-Jan (met opschrift “genie aan het werk”)

links achter : gang naar tuin en boven

vooraan rechts: deur naar de keuken

rechts achter: gang naar voordeur

centraal achter: de kabine

(soort infraroodkabine met ondoorzichtige wand, vooraan bedieningspaneel met veel lichtjes, knoppen , hendels….)opzij is een deur om in de kabine te gaan

dressoirkast rechts naast deur keuken

Het verhaal

We zijn ten huize Sonia en Stanny. Sonia werkt parttime als verpleegster in het psychiatrisch ziekenhuis twee straten verder in het dorp. Stanny, nochtans vervroegd gepensioneerd bediende , heeft een burn-out. Hij sukkelt vooral met zijn bloeddruk, wil die constant meten en onder controle houden, wat niet lukt. Pieter-jan de nog inwonende zoon, staat eigenlijk op trouwen, maar houdt zich daar niet al teveel mee bezig. Hij is hoogbegaafd en werkt constant aan zijn project. Hij wil in de tijd reizen en is daartoe een tijdmachine aan het maken. Sonia en Stanny laten hem doen. Ze geloven er niet echt in , maar ze weten dat hun zoon niet is zoals andere jongens van zijn leeftijd, doch, vooral Sonia wil koste wat kost heisa vermijden . Stel dat de pers er weet van krijgt van zijn “project”. Dan mogen ze een geregeld leven vergeten. Pieter-Jan mag dus aan zijn uitvinding werken op één voorwaarde. Geen ruchtbaarheid. Hij is daarmee akkoord. De, sinds kort, inwonende vader van Sonia, Lucien, met een hoog bon-vivant gehalte, moet van Sonia afkicken van een gokverslaving en heeft in dat verband van haar een maand huisarrest gekregen. Het is helemaal niet zo zeker dat hij wil en zal slagen.

Verder is er nog Yvonne, de alleenwonende buurvrouw en volbloed viswijf. Ze mag niets weten wat niet algemeen geweten mag worden. Te pas en ten onpas valt ze binnen. Ze helpt ook heel vaak in het huishouden wanneer Sonia het niet meer kan bolwerken. Pastoor Deroo , pas afgestudeerd aan het seminarie en nog niet zo vast in zijn priesterschoenen heeft momenteel als voornaamste taak: het helpen regelen (lees: forceren) van het huwelijk van Stephanie met Pieter-Jan. Hij verschijnt altijd samen met Stephanie en haar moeder Tania ten tonele. Stephanie en Tania zijn van het hoogblonde type en bevestigen het cliché. Zal het huwelijk doorgaan? Normaal gezien wel, tenzij de tijdmachine van Pieter-jan plots voor toestanden gaat zorgen!  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.