Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

ZOTTE CHARLOTTE

4 M + 4 VGeplaatst door Goovaerts Raymond do, juni 16, 2016 11:28:58

ZOTTE CHARLOTTE (PATRICK BERNAUW)

Gebaseerd op de monoloog La Comédie Française, die bekroond werd met de Provinciale Paul de Mont Prijs voor Toneel 1994. Later werd dit toneelstuk herwerkt tot een roman, door Patrick Bernauw & Guy Didelez, als De Keizerin van Mexico (Davidsfonds-Infodok, 1999), verkrijgbaar als ebook: http://www.smashwords.com/books/view/268925?ref=patrickbernauw

VERHAAL: Charlotte, de dochter van Leopold I, huwt op jonge leeftijd met Maximiliaan van Oostenrijk. In 1860 krijgt hij de keizerskroon van Mexico aangeboden. Kort daarna ontvlamt een burgeroorlog, wordt hij gefusilleerd... en Charlotte krankzinnig. Of toch niet? Want waarom sluit het Belgische koningshuis haar eigenlijk op, voor de rest van haar leven, in het kasteel van Boechout, bij Meise?

Het stuk speelt zich af in 1927 en, in terugblik: vanaf ca. 1860. Kostuums net als decorelementen en rekwisieten zijn gestileerde reminiscenties aan deze periode. Net zoals de muziek die in het stuk gebruikt wordt, líjken zij alleen maar op het historische origineel, zijn zij er vervormde echo’s van.

DECOR: De achterwand wordt bijna geheel in beslag genomen door een monumentale kleerkast met doorzichtige (toneel)gordijnen in plaats van deuren – doorzichtig omdat hierop de mogelijkheid moet bestaan een schaduwspel op te voeren. Schuin links voor deze kleerkast, op het podium, bevindt zich een piano. Schuin rechts, steeds op dezelfde plaats, zullen allerlei attributen geplaatst worden. Naar de ruimte op het podium, begrensd door de kleerkast, de piano en de plaats voor de attributen, zal in de tekst verwezen worden als naar ‘het speelvlak’. Vóór het podium, eventueel iets lager, op een soort voortoneel, bevindt zich links ten opzichte van de piano een bed op wieltjes. Schuin rechts op dit voortoneel staat een stoel.

ROLVERDELING: 4M 4V

De stokoude ‘Zotte Charlotte’, ex-Keizerin van Mexico.

De ‘Jonge Charlotte’, haar meer dan een halve eeuw jongere versie.

Maxime Weygand, een generaal van het Franse leger, zestig jaar: de zoon die zij volgens de historici nooit zou gehad hebben.

Maximiliaan van Oostenrijk, haar echtgenoot.

De Mexicaan, tevens pianist.

Mathilde, haar gezelschapsdame.

Een meid, die ook alle vrouwelijke nevenrollen voor haar rekening neemt.

Een knecht, die ook alle mannelijke nevenrollen voor zijn rekening neemt.

RECHTEN:

Schriftelijke toelating van vzw de Scriptomanen, p/a Patrick Bernauw, Brusselbaan 296, 9320 Erembodegem (mailto:patrick.bernauw@skynet.be – telfax 053/783010) en betaling van auteursrechten aan SABAM.

Dit stuk mag alleen opgevoerd worden met de muziek van Fernand Bernauw, die hier kan downgeload worden:

http://audiotheater.bandcamp.com/album/zotte-charlotte  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.