Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen zo, januari 21, 2018 21:15:01

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK


Aan. Uit. Terug aan? Een modern huwelijk?

Auteur:

Ingmar Bergman

Regisseur:

Jo Matthijs

Het verhaal

Citaat: “Jij hebt je grootheid ontdekt, ik mijn kleinheid”

Regisseur en auteur Ingmar Bergman hield in de Jaren ’70 van de vorige eeuw miljoenen Zweden aan de beeldbuis gekluisterd met zijn zesdelige televisieserie waarin we een koppel, Johan en Marianne, volgen doorheen hun huwelijk en relatie met bijhorende crisis.

De cineast bewerkte zijn succesnummer later tot een toneelstuk.

Ook in het toneelstuk volgen we Johan en Marianne. Beiden dertigers. Hij is professor, zij advocaat. Samen hebben ze twee schattige dochtertjes en hun leven lijkt perfect te zijn. Samen bieden ze het hoofd aan alle sleur en vanzelfsprekendheden en ze verkondigen overal – tot in een vrouwenmagazine toe – wat een goed huwelijk ze hebben.

Wanneer echter uitkomt dat Johan al maandenlang een affaire heeft met de veel jongere Paula, secretaresse, wordt pas duidelijk hoezeer ze zichzelf en elkaar hebben voorgelogen. Marianne breekt wanneer blijkt dat familie en vrienden al lang op de hoogte waren van de affaire, maar het voor haar verborgen hebben gehouden.

Een half jaar later ontmoeten Johan en Marianne elkaar opnieuw, om de scheiding te formaliseren. Marianne blijkt zich herpakt te hebben, maar Johan is stilaan naar een dieptepunt aan het afzakken. Beiden moeten ze door hun diepste dal in de hoop aan het einde ervan een nieuw hoogtepunt te vinden. In hun zoektocht komen ze elkaar en zichzelf keer op keer tegen tot uiteindelijk blijkt dat ondanks dat ze niet met elkaar kunnen, ze ook niet zonder elkaar willen leven.

De scherpe, gevatte dialogen tussen Johan en Marianne dringen door tot in het diepst van de ziel van de toeschouwer. Hun rauwe emotie laat niemand koud. De op het absurde afstevende realiteit stemt tot nadenken, maar maakt de voorstelling ook meteen lichter. Net als Marianne kan je soms niet anders dan lachen met de situatie.

Voor het schrijven van “Scènes uit een huwelijk” kon de auteur putten uit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijf opeenvolgende echtgenotes. Genoeg ervaring dus om een schrijnend, pakkend, bij wijlen zo realistisch dat het grappig wordt, stuk te kunnen schrijven!

De acteurs

Frank De Beule, Tine Wijnants, Elisabeth Oyen, David Willems, Yannick Matthys, Marieke Jennes, Leen De Vreese en Ielke Quintens.

Speeldata:

Vrijdag 20 april 2018 om 20u

Zaterdag 21 april 2018 om 15u en om 20u

Locatie:

C.C. Wagehuys Leuven

Brusselsestraat 63

3000 Leuven

Reservatie:

http://www.dijlezonen.be/reservatie_2004.html

e-mail: info@dijlezonen.be

www.dijlezonen.be  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.