Blog. Amateurtoneel.be

Blog. Amateurtoneel.be

WELKOM op het blog over amateurtoneel

Beste toneelliefhebber,
Hier kunnen voortaan auteurs hun nieuwe Nederlandstalige toneelstukken (vanaf 2013) via een leesfiche voorstellen aan al wie belangstelling heeft. Iedere auteur is welkom. Voor vragen neem contact met Oberon@amateurtoneel.be


START - EIGEN STUKKEN - PALMARES - WEETJES, IDEETJES EN LINKS- BLOG

YERMA VRAAGT EEN TOEFELING

Oberon I van MechelenGeplaatst door Oberon I van Mechelen di, september 25, 2018 13:42:34

YERMA VRAAGT EEN TOEFELING

Wat een onvervulde kinderwens veroorzaakt

Auteur:

Dimitri Verhulst naar Federico Lorca

Regisseur:

Frans Vanderschueren

‘t Verhaal

Niets des mensen is Federico Lorca vreemd. Eerder al bestudeerden De Dijlezonen de vrouwelijke erotiek in “Het Huis van Bernarda Alba” van dezelfde auteur. In “Yerma” gaat Lorca nog een stapje verder en werpt hij zijn blik op wat – meestal toch of alleszins volgens de Katholieke kerk die in Lorca’s tijd hoogtij vierde in Spanje – het resultaat zou moeten zijn van die erotiek: de menselijke voortplanting binnen het huwelijk.

Yerma wil wel, graag zelfs. Haar man Jean (in het origineel uiteraard Juan) wil niet. Op dit vlak verschillen Lorca en Verhulst van invalshoek: waar in het oorspronkelijke stuk de vraag naar onvruchtbaarheid wordt gesteld, is deze bij Verhulst amper aanwezig: de barre schoot van Yerma is bij Verhulst geen potentieel medisch probleem, maar een gevolg van de resolute weigering van haar echtgenoot om “het nodige te doen”. Of alleszins “het nodige te doen zonder voorbehoedsmiddelen”. Jean wilt namelijk in de versie van Verhulst in de verste verte geen kinderen. Althans, dat beweert hij bij hoog en bij laag. De kwatongen beweren dan weer dat Jean eerder voor de jongens zou zijn (kan, uiteraard, maar is meestal niet meteen een sta-in-de-weg voor het bevruchten van de wettige echtgenote) of dat hij “em niet omhoog krijgt”. Dat zou uiteraard de bevruchting wel danig bemoeilijken.

Alleszins: hoe hard Yerma ook smeekt en bidt, Jean wilt niet toegeven. De arme Yerma wordt wanhopiger en wanhopiger, ziet in haar omgeving vrouw na vrouw kinderen krijgen, begint haar toevlucht te nemen tot kwakzalverij en denkt stilaan dat een kind, van eender welke man ook al is het niet Jean, misschien wel beter is dan geen kind.

In typische Verhulst-stijl wordt Yerma uit het Spaanse platteland gehaald en neergepoot in Volks Vlaanderen, compleet met bij tijd en wijle typisch taalgebruik, zonder evenwel onder te doen voor het origineel op vlak kunstig en fraai taalgebruik. Die combinatie levert, zelfs in de ietwat tragische setting van het vrouwelijk lijden (of leiden?) de nodige humor en woordspelingen op.

Kortom: een hedendaagse bewerking van een klassieker die u moet gezien hebben!

De acteurs

Elly Conings, Frank De Beule, Jasper Driesmans, Roos Wuyckens, Eline D'Hooge, Mia Blockx, Sandra Vandormael, Ielke Quintens, Ylke Bruggeman, Helena Vanrespaille, Lissa-Marie Wouters, Nuria Hoeterickx..

Speeldata:

Vrijdag 19 oktober 2018 om 20u

Zaterdag 20 oktober 2018 om 15u en om 20u

Waar:

C.C. Wagehuys Leuven

Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven

© 2008-2019 K.T. De Dijlezonen

E-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx

Reserveren: https://www.dijlezonen.be/reservatie.html

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.